Är travspel lotteri?
De flesta som spelar på trav skulle inte hålla med om att travspel är detsamma som lotteri. Den svenska lotterilagstiftningen omfattar emellertid allt ifrån spelautomater till fysiska lotter och poker på nätet. Ja, till och med spel på hästar innnefattas i lotterilagen.

TravfinishOm du ska pricka in 7 rätt på V75 måste du i varje lopp "gissa" rätt startnummer bland cirka 12 starthästar. I hela omgången startar kanske 100 hästar. Om det bara vore slumpen skulle det vara hart när omöjligt att "gissa" 7 rätt.

Nej, travspel är inte detsamma som nummerlotteri. Sannolikheten att få 7 rätt ökar dramatiskt när du sätter dig in i spelet och läser på om de olika hästarnas chanser i loppen. I ett lopp med 12 startande kanske du kan bortse från hälften, eftersom sannolikheten att någon av dessa ska vinna är väldigt liten.

De som spelar på trav har en mängd faktorer att ta hänsyn till. Ett vanligt gratisprogram för V75 ger faktiskt oss spelare en mängd viktig gratisinformation. Den som är nybörjare har kanske svårt att förstå alla underliga förkortningar i programmet. Det lönar sig dock att försöka sätta sig in i hur man på bästa sätt tolkar den oerhörda mängd information som travprogrammet bjuder på.

Husseys travregler
Husseys tio regler eller budord är kanske den mest kända bedömningsmetoden, samtidigt som den är ett sammandrag i koncentrerad form av olika tidigare publicerade regler. En känd regel är ”kuskregeln”, som säger, att en bra häst med dålig kusk kommer att förlora till en bra eller medelmåttig häst med bra kusk. Kontrollera kuskarnas tidigare prestationer och procentsatser.

En annan viktig regel är ”fartregeln”, som säger att hästen måste ha klarat en snabb öppning eller vunnit när den satte sitt rekord. Detta för att hästarna i travlopp får draghjälp, som i biltävlingar, när de ledande hästarna har gått framför den häst som övervägs.

Hur stora är då vinstchanserna?
En rad med 13 rätt får man helt säkert på stryktipset om man helgarderar alla matcher och spelar alla 1 594 323 olika rader som finns. På V75 blir det ännu fler rader om man vill vara helt säker på att få sjuan. Varje rad har en chans att bli den rätta. Varken tips eller trav är ett rent lotteri. Därför kan vi välja bort ganska många rader utan att tappa lika mycket i vinstchans.

En vanlig trisslott är vinstchansen 1 på 5. Men om du ska vinna 1 miljon är vinstchansen bara 1 på 250 000. Du måste alltså köpa 250 000 trisslotter till en kostnad av 6,25 miljoner kronor för att vara säker på att vinna 1 miljon.

Chansen att vinna på trav ökar om du spelar ”reducerade system”. Kan vi välja bort hälften av raderna och behålla 90 % chans till alla rätt? Kan vi välja bort 90 % av raderna och behålla 50 % chans till alla rätt? Siffrorna kan vi bara spekulera i, men rimligen kan vi alltid välja bort ett stort antal rader utan att tappa lika mycket i vinstchans, eftersom vi väljer bort rader där sannolikheten för att en häst ska vinna är försvinnande liten.

Varför inte testa vinstchansen på Online Roulettecasino? Du kanske har tur och vinner en massa pengar och kan investera i exempelvis en travhäst...

> Tillbaka!